امنیت نرم‌افزاری تحت وب OWASP
دوشنبه 04/تیر/1403 251 برنامه نویسی

امنیت نرم‌افزاری تحت وب OWASP

پروژه امنیت نرم افزاری تحت وب Application Security Verification Standard (OWASP)، یک انجمن آنلاین است که مقالات، روش ها، اسناد، ابزارها و فناوری های آزاد در زمینه امنیت وب را تولید می کند.

مارک کرپی، اواسپ را در تاریخ نهم سپتامبر 2001 بنیان نهاد. جف ویلیامز از اواخر سال 2003 تا سپتامبر 2011 به عنوان داوطلب ریاست هیئت مدیره اواسپ را برعهده داشت. از سال 2015، مت کوندا ریاست هیئت مدیره را تقبل کرد.

معرفی اواسپ OWASP: افزایش امنیت نرم افزارهای تحت وب

OWASP یک سازمان غیرانتفاعی، برای تأمین امنیت نرم افزارهای تحت وب است؛ ضرورت به وجود آمدن چنین پروژه و چنین سازمانی، در جهان دیجیتال امروزی، بیش از هر زمانی قابل لمس است.

مأموریت و اهداف OWASP

OWASP یک مأموریت روشن و مشخص دارد و با مجموعه ای از اهداف که به واسطه فعالیت ها و ابتکارات هدایت می شوند، این مأموریت را به انجام می رساند و حدودا 20 سال است که در انجام این مأموریت، موفق عمل کرده است.

OWASP به دنبال توانمندسازی افراد در راستای توسعه و نگهداری برنامه ها و نرم افزارهای تحت وب است؛ این توانمندسازی از طریق ارائۀ منابع، انتقال دانش و ارائۀ ابزارهای قابل دسترسی صورت می گیرد.

ماهیت جامعه محور و مشارکتی

یکی از ویژگی های متمایز OWASP رویکرد جامعه محور و مشارکتی آن است؛ این سازمان، گروه های متنوعی از متخصصان امنیت، توسعه دهندگان، محققان و علاقه مندان را از سراسر جهان گردهم آورده است و این جامعه جهانی به طور فعال تخصص های خود را به اشتراک می گذارند و برای رسیدگی به چالش های امنیتی اپلیکیشن های تحت وب، به صورت جمعی با یکدیگر همکاری می کنند.

این مشارکت فعال و به اشتراک گذاری دانش، از طریق کنفرانس ها، جلسات فصلی، انجمن های آنلاین و در بعضی موارد با تعریف پروژه های مشترک صورت می گیرد. این جامعه محوربودن، منجر به ایجاد محیطی برای تعامل، یادگیری و بهبود مستمر می شود و این تضمین را به وجود می آورد که بهترین ایده ها و روش ها در سراسر صنعت فناوری اطلاعات، به اشتراک گذاشته شده و پذیرفته می شوند.

آموزش و افزایش آگاهی

OWASP نقش مهمی در افزایش آگاهی درباره خطرات امنیتی برنامه های وب ایفا می کند و با ارائه منابع آموزشی، راهنمایی ها و Best Practiceها، به توسعه دهندگان و سازمان ها کمک می کند تا آسیب پذیری ها و تهدیدهای بالقوه موجود در برنامه های تحت وب را درک کنند. ابتکارات آموزشی OWASP بر تجهیز متخصصان نرم افزار از همان ابتدا متمرکز است و دانش و مهارت مورد نیاز برای ایجاد نرم افزارهای ایمن را در اختیارشان قرار می دهد.

این سازمان بر راهنمایی های عملی و اجرایی تاکید می کند و تمام تلاش خود را می کند تا مطمئن شود که Developerها، ابزار و اطلاعات لازم برای اجرای کنترل های امنیتی را در اختیار داشته باشند. طبیعتاً با گسترش آگاهی در مورد خطرات امنیتی اپلیکیشن های تحت وب، OWASP قصد دارد جامعه را برای مقابله با تهدیدهای نوظهور تجهیز کند و به افراد و سازمان ها کمک کند تا بتوانند به طور فعالانه با این تهدیدات مقابله کنند.

ساختن سیستم های نرم افزاری امن

هدف نهایی OWASP کمک به توسعه دهندگان و سازمان ها برای ایجاد سامانه های نرم افزاری ایمن است؛ این سازمان طیف گسترده ای از منابع، از جمله روش های کدگذاری امن، راهنماهای Test، چارچوب های امنیتی و ابزارهای شناسایی آسیب پذیری را در اختیار عموم قرار می دهد. این منابع به صورت رایگان در دسترس هستند و به طور مداوم به روزرسانی می شوند تا از قافلۀ تهدیدهای در حال تحول جا نمانند و با شیوه های امنیتی مبتکرانه و در حال ظهور، هماهنگ باشند.

با استفاده از منابع OWASP و پیروی از توصیه های آن، توسعه دهندگان نرم افزارها می توانند اقدامات امنیتی را در چرخه عمر توسعه نرم افزار خود بگنجانند؛ رویکردی که پیشگیرانه است و تا حد بسیار زیادی از آسیب پذیری های رایج ممانعت می کند. یعنی برای مثال، استفاده از این توصیه ها منجر به جلوگیری از حملات injection، جلوگیری از شکسته شدن سد احراز هویت، و همچنین جلوگیری از افشای داده های حساس می شود و در نهایت این امکان را به وجود می آورد که وب اپلیکیشن ها، ایمن تر باشند.

سایت امن با رمزنگاری داده ها بوسیله گواهینامه امنیتی SSL

پروژه ها و منابع OWASP

OWASP مجموعۀ گسترده ای از پروژه ها و منابع را ارائه می دهد تا به مأموریت خود در راستای افزایش امنیت برنامه های تحت وب جامۀ عمل بپوشاند؛

در این قسمت سعی می کنیم ابتکارات مختلف ارائه شده توسط OWASP را بررسی کنیم و اهمیت آن ها را بسنجیم:

owasp

نگاهی کلی به پروژه ها و منابع OWASP

OWASP میزبان طیف متنوعی از پروژه ها و منابع است که هدف همه آن ها بهبود امنیت برنامه های تحت وب است؛ این پروژه ها توسط جامعۀ OWASP توسعه داده می شوند و نگهداری آن ها نیز برعهده همین جامعه است. جامعه ای که به طور مداوم به مهم ترین نگرانی های امنیتی رسیدگی می کنند و بهترین شیوه های حال حاضر را در اختیار عموم قرار می دهند. منابع ارائه شده توسط OWASP برای هرکسی که علاقه مند به یادگیری و اجرای اقدامات امنیتی موثر باشد، به طور رایگان در دسترس است.

پروژۀ OWASP TOP TEN

شاخص ترین پروژه سازمان OWASP، پروژه OWASP TOP 10 است؛ پروژه ای که همواره، 10 خطر مهم امنیتی برای اپلیکیشن های تحت وب را شناسایی و برجسته می کند. این پروژه، یک منبع بسیار ارزشمند برای توسعه دهندگان، متخصصان امنیتی و سازمان ها، برای درک و اولویت بندی اقدامات امنیتی نرم افزارهای تحت وب است و اطلاعات بسیار مفید و کارآمدی را برای مقابله با این تهدیدات، ارائه می کند. در واقع می توان گفت OWASP TOP TEN، یک چارچوب جامع برای شناسایی آسیب پذیری های نرم افزارهای تحت وب است؛ آسیب هایی مانند حملات injection، Broken Authentication و اسکریپت های بین سایتی (XSS).

با تمرکز بر این خطرات و اولویت دهی به آن ها، توسعه دهندگان می توانند منابع خود را به طور موثر تخصیص دهند و اقدامات امنیتی مناسب را برای کاهش این تهدیدات اجرا کنند.

سایر پروژه های قابل توجه OWASP

علاوه بر پروژه 10 مورد برتر،OWASP پروژه ها و منابع متعدد دیگری را ارائه می دهد که هرکدام به جنبه هایی خاص از امنیت برنامه های کاربردی تحت وب می پردازند. برخی از قابل توجه ترین این پروژه ها عبارتند از:

Secure Coding Practices

این پروژه، دستورالعمل ها و منابع معتبری را برای اجرای شیوه های کدگذاری ایمن ارائه می دهد؛ استفاده از این منابع به توسعه دهندگان کمک می کند تا کدهای امن تری بنویسند، بهترین شیوه های اجراشده را دنبال کنند و از اشتباهات رایجی که می تواند منجر به آسیب پذیری برنامه هایشان شود اجتناب کنند.

Testing Guides

پروژۀ Testing Guides، راهنماهای تست جامعی را ارائه می دهد تا افراد و سازمان ها بتوانند آسیب پذیری های امنیتی نرم افزارهای تحت وب را شناسایی و ارزیابی کنند. این راهنماها دستورالعمل های گام به گام، به منظور انجام تست های امنیتی مختلف از جمله تست نفوذ، بررسی کد و اسکن آسیب پذیری ارائه می شوند.

Security Frameworks

این پروژه از توسعۀ چارچوب های امنیتی پشتیبانی می کند که Libraryها، Toolsها و API ها را برای ساده سازی اجرای کنترل های امنیتی فراهم می کند. اجزای این چارچوب ها، قابلیت استفاده مجدد را دارند و به توسعه دهندگان کمک می کنند تا اقدامات امنیتی خود را به طور موثرتر و یکپارچه تری سازماندهی کنند.

Vulnerability Identification Tools

پروژۀ «ابزارهای تشخیص آسیب پذیری»، از توسعۀ ابزارهای Open Source برای شناسایی آسیب پذیری، میزبانی و پشتیبانی می کند. این ابزارها به شناسایی و تشخیص آسیب پذیری های رایج کمک می کنند و توسعه دهندگان را قادر می سازند تا به طور فعال موارد امنیتی را مدنظر داشته باشند.

در نهایت، از شما دعوت می کنیم که حتماً از وبسایت OWASP دیدن کنید و با بازدید پروژۀ OWASP TOP TEN وسعت و عمق دید خود به مسائل امنیتی را افزایش دهید.

درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...

آدرس پست الکترونیک شما منتشر نخواهد شد.

نظرات (0)