سرمایه‌‌ گذاری گلرنگ در تپسی
سه شنبه 24/بهمن/1402 474 دات وب

سرمایه‌‌ گذاری گلرنگ در تپسی

دنیای اقتصاد: گروه صنعتی گلرنگ پس از رفت و برگشت های متعدد در ماه های اخیر نهایتا با تپسی به توافق رسید و طی دو روز حدود 70 درصد سهام این شرکت را خرید.

نظرات دیگر نیز در خصوص قیمت گذاری فروش تپسی قابل تأمل است. برخی در فضای شبکه اجتماعی ایکس قیمت فروش تپسی به گلرنگ را با قیمت ملک مقایسه کرده اند؛ مقایسه ای که البته به نظر بسیاری از اهالی اکوسیستم استارتاپی درست نیست. البته برخی دیگر نیز ارزش ریالی فروش سهام تپسی را به دلار تبدیل کرده اند که این مقایسه نیز از نظر بسیاری از کارشناسان و کاربران نمی تواند مقایسه دقیقی باشد.

70درصد سهام تپسی توسط گلرنگ خریداری شد

با خرید 70 درصد سهام تپسی به ارزش نهایی 2.1 هزار میلیارد تومان در تاریخ 15 و 16 بهمن، از این پس هلدینگ گلرنگ مالک اصلی یکی از بزرگ ترین استارتاپ های کشور خواهد بود. منبع

ماه گذشته بود که سازمان بورس در اعلامیه هایی جداگانه از عرضه عمده 4 بلوک سهام تپسی در روزهای 15 و 16 بهمن خبر داد. نقل و انتقال اشاره شده که مجموعا 68.95 درصد از سهام تپسی را شامل می شد، دیروز و امروز از طریق تابلوی معاملات عمده فرابورس کشور انجام و شرکت گلرنگ با مبلغ بیش از 2.1 هزار میلیارد تومان (معادل 38 میلیون دلار) برنده این مزایده شناحته شد. به گفته روابط عمومی تپسی، تیم مدیریتی تپسی و گلرنگ در ادامه بر نحوه مدیریت شرکت و نقشه راه توسعه تمرکز خواهند کرد.

میلاد منشی پور بنیان گذار تپسی پس از عرضه گفت: «امروز یک روز تاریخی برای تپسی و در نگاه من اکوسیستم استارتاپی کشور است. خرید توسط یکی از معتبرترین هلدینگ های صنعتی کشور نویدبخش آینده ای روشن برای تپسی در مسیر رشد پرشتاب و تاثیرگذاری حداکثری در اقتصاد کشور است. امروز سرمایه گذاران تپسی توانستند با نرخ بازگشت مناسبی، برای اولین بار از طریق بازار بورس سرمایه خود را نقد کنند. امیدوارم این مسیر برای همه سهام داران و کارآفرینان استارتاپی کشور میسر شود و منجر به افزایش تمایل سرمایه گذاران به ورود به این اکوسیستم شود.»

تپسی فروخته شد

منشی پور اضافه کرد: «امروز تپسی با شبکه ای از کاربران شامل 23 میلیون مسافر و بیش از 2.5 میلیون راننده، زیرساخت فنی کارآمد، هوش مصنوعی مقیاس پذیر و نیروهای متخصص، بستری آماده برای رشد چند ده برابری در اقتصاد دیجیتال کشور است. این در حالی است که صنعت دیجیتال کشور هنوز به حوزه های بسیاری ورود نکرده است. از طرفی تیم مدیریتی ما همواره ایده ها و برنامه های بزرگی برای رشد و توسعه کسب و کار در حوزه های خدماتی جدید در ذهن داشته که تحقق آن نیازمند ورود سرمایه معنادار است.»

او با اشاره به چرایی این تغییر و خروج بنیان گذاران تپسی ادامه داد: «بنابراین با مطالعه شرایط موجود، تصمیم گرفتیم تا با همراهی تمامی سهام داران عمده، ضمن یکپارچه کردن ساختار سهام داری و تامین پشتوانه مالی مناسب، زمینه را برای توسعه همه جانبه تپسی در آینده نردیک فراهم کنیم. آنچه مسلم است تپسی با این تغییرات، وارد مرحله ای جدید از چرخه عمر خود خواهد شد.»

به این ترتیب تپسی به اولین استارتاپ کشور تبدیل شد که پس از ورود به بورس و ارزش گذاری توسط بازار، توانسته مسیر خروج را برای سرمایه گذارانش فراهم کند؛ آنچه شاید بتوان مهم ترین اتفاق اکوسیستم استارتاپی ایران در چند سال گذشته لقب داد. گفتنی است تپسی در بدو ورود به بازار بورس 1100 میلیارد تومان ارزش گذاری شده بود که با ارزش عرضه انجام شده رشدی 90 درصدی را در بازه 1.5 ساله نشان می دهد.

صادق فرامرزی، عضو هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه ای تهران

عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی رایانه ای تهران سه شنبه, 24 بهمن 1402 گفت: ممکن است مشابه سرمایه گذاری گلرنگ در تپسی از سوی برند دیگری در اسنپ تکرار شود. منبع

عرضه سهام تپسی در بورس و فروش بلوکی سهام آن چه اثری بر فعالیت این شرکت خواهد داشت؟

استارتاپ های متفاوت و محدودی می توانند سهام خود را در بورس عرضه کنند. در واقع به عنوان یک استارتاپ بزرگ و با اسکیل مورد پذیرش در بورس، تپسی نخستین عرضه استارتاپ ها در بورس محسوب می شود. همه می دانیم که با کمک ارکان مختلف در اقتصاد کشور این اتفاق افتاده است. از جمله خود دولت که به نظرم در این عرضه و واگذاری نقش داشت.

عرضه سهام تپسی اتفاق بسیار خوبی ست. در دنیا هم اینچنین است. یعنی استارتاپ ها و فین تک ها اگر نقطه خروج یا اگزیت نداشته باشند؛ سرمایه گذاری در آن ها محدود و بی معنا می شود. اینکه شرکت های سرمایه گذار با مشکل اگزیت مواجه هستند در ایران بسیار اتفاق می افتد.

بنابراین عرضه سهام تپسی در بورس و خروج سرمایه گذار اولیه یک گام رو به جلو و موثر در بخش استارتاپ هاست و از آنجا که بورس نیز یک نهاد مالی پذیرفته شده در دنیاست این واگذاری از کانال بورس به لحاظ شفافیت ایجاد شده نیز مورد تایید است.

سهام تپسی

خرید سهام توسط شرکت گلرنگ را چطور ارزیابی می کنید؟

یکی از شواهد انقلاب صنعتی پنجم یا در مرحله انتقال چهارم به پنجم این است که شرکت های بزرگ صنعتی و غیر فین تک و غیر فناوری در بخش فناوری سرمایه گذاری می کنند چون معتقدند میزان رشد و بزرگ شدن این شرکت ها در مقیاس زمانی محدودی که پیش رو است با سرمایه گذاری در حوزه فناوری به مراتب بیشتر از سرمایه گذاری های دیگری است که این شرکت ها در آن تخصص دارند. از سوی دیگر با اضافه شدن این محصولات، سرویس ها و خدمات به آنچه که این شرکت های صنعتی و تجاری دارند می توانند محصولات خود را نیز بهتر توسعه دهند.

گلرنگ هم در مسیری که پیشروی خود قرار داده مشخص است که این حوزه را هدف قرار داده است. پیشتر چند استارتاپ کوچک را خریداری کرده بود و در نهایت اقدام به خرید تپسی کرد. به نظرم تکمیل زنجیره ای که در گلرنگ می بینیم نشان از یک هدف بزرگ و مشخصی است که دارد و در آینده خواهیم دید که این شرکت نقش موثری در اقتصاد دیجیتال کشور خواهد داشت.

نقطه ای که خیلی از دوستان روی آن دست گذاشته بودند نحوه قیمت گذاری بود و مقایسه آن با اقتصادهای دیگر مثل اقتصاد ملک بنیان یا بانک بود. به نظر شما نحوه قیمت گذاری تپسی چه ایراداتی داشت؟

11 شتاب دهنده کسب و کار در ایران

فین تک ها مخصوصا در حوزه فناوری در عصر حاضر از یک ضریب رشدی برخوردار هستند که سایر صنایع عمدتا از آن برخوردار نیستند. فناوری به این گونه است که ناگهان شرایط رشد نمایی آن در خیلی از صنعت ها به صورتی چشمگیر است که شرکت را دچار توسعه و فراگیری تخریب گرانه خیلی مشخصی می کند. این را در هیچ صنعتی نمی بینیم. همین مساله سبب می شود سرمایه گذاران غیر حوزه فناوری که این ریسک را می پذیرند و در این حوزه سرمایه گذاری کنند، با سرمایه گذاری در حوزه های دیگر تفاوت آورده خواهند داشت. اما چرا این ریسک را می کنند؟ چون مدیریت ریسک انجام می دهند و می بینند ریسک سرمایه گذاری در چنین حوزه هایی جایزه بسیار بزرگ تری به همراه دارد. بنابراین من به مجموعه بزرگ گلرنگ بابت سرمایه گذاری در این حوزه تبریک می گویم.

شرایط جدید تپسی می تواند سایر رقبا را متاثر کند؟

طبیعتا در بازار بزرگی که پیش رو داریم رقابت تپسی با دیگران احتمالا در آینده نزدیک جذاب تر خواهد شد و ممکن است این اتفاق برای اسنپ و سایر استارتاپ های این حوزه نیز بیفتد. کما اینکه همین امروز نیز سهامداران بزرگی این استارتاپ ها را دارند پشتیبانی می کنند. بنابراین فکر می کنم اضافه شدن تپسی به گلرنگ هم باعث توسعه گلرنگ خواهد شد و هم رشد تپسی را تا چند 10 برابر آن هم در مدت زمان کوتاهی ایجاد خواهد کرد.

درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...

آدرس پست الکترونیک شما منتشر نخواهد شد.

نظرات (0)