آیا طرح صیانت اجرا شده است؟
دوشنبه 27/تیر/1401 414 دات وب

آیا طرح صیانت اجرا شده است؟

به گزارش سرویس منهای فوتبال؛ منابع خبری در توییتر به بررسی چگونگی خاموش و غیرفعال کردن جستجوی ایمن گوگل یا همان Safe Search که به تازگی در ایران فعال شده است، پرداختند.

چند روزی است کاربران فضای مجازی گزارش هایی مبنی بر فعالسازی خودکار جستجوی ایمن آن ها در اینترنت همراه داده اند و نحوه غیرفعالسازی Safe Search به یکی از دغدغه های اصلی ایرانی ها تبدیل شده است.
دنیای اقتصاد نوشت: روز سه شنبه بسیاری از کاربران ایرانی در جست وجوهای اینترنتی خود با محدودیت هایی مواجه شدند که نشان می دادند تنظیمات «جست وجوی ایمن» برای آن ها فعال شده است.

به این ترتیب مشخص شد که حالت جست وجوی ایمن یا Safe Search به طور پیش فرض روی موتورهای جست وجوی گوگل و بینگ برای کاربران ایرانی فعال شده است و حتی امکان غیرفعال کردن آن هم وجود ندارد؛ حالتی که در واقع موتورهای جست وجو آن را برای کودکان فعال می کنند تا از این طریق دسترسی آن ها به محتوای نامناسب و خشونت آمیز امکان پذیر نباشد و فعال شدن آن برای تمام کاربران ایرانی، موج تازه ای از اعتراضات و انتقادات به اعمال محدودیت های پی در پی اینترنتی را به دنبال داشته است.

تا لحظه نگارش این گزارش هم کاربران ایرانی همچنان با پیغام «جست وجوی ایمن به پنهان کردن محتوای بی پرده در جست وجو کمک می کند؛ محتوایی مثل تصاویر نشان دهنده خشونت و پیوند به محتوای هرزه نگاری» مواجه می شوند که نشان می دهد هنوز هم حالت جست وجوی ایمن برای آن ها فعال است.

حالا چنین اتفاقی آن هم در آستانه روز ملی فناوری اطلاعات و البته بعد از ماه ها اختلال و افت کیفیت اینترنت، باعث شده است که نگرانی های کاربران از طبقه بندی دسترسی به اینترنت با عنوان اینترنت تخصصی، بیشتر و بیشتر شود.

اشتباه سهوی یا محدودیت عمدی

با اعمال پیش فرض تنظیمات جست وجوی ایمن برای تمام کاربران ایرانی، در واقع همه آن ها به عنوان کودک در نظر گرفته شده اند. بررسی ها نشان می دهد که هر چند این حالت بیشتر برای کاربران اینترنت همراه ایرانسل و همراه اول گزارش شده است، اما حتی بعضی کاربران اینترنت ثابت هم آن را تجربه کرده اند.

با این حال، کاربران اینترنت همراه امکان تغییر و غیرفعال کردن حالت جست وجوی ایمن را نداشته و در مقابل بعضی از کاربران اینترنت ثابت می توانند این حالت را برای خود غیرفعال کنند. قفل شدن اینترنت برای کاربران ایرانی درست همراه با عرضه سیم کارت کودک همراه شده است و همین موضوع ظن اعمال این محدودیت از سوی اپراتورهای تلفن همراه را تقویت می کند.
با این حال بعضی منابع آگاه اعلام کرده اند که اپراتورهای تلفن همراه نقشی در این اتفاق ندارند و احتمالا این تغییرات از سطوحی بالاتر مانند شرکت زیرساخت اعمال شده است.

از طرفی بعضی فعالان و کارشناسان معتقدند که ممکن است فعال شدن حالت جست وجوی ایمن برای کاربران ایرانی در اثر یک اشتباه فنی به دنبال فعال سازی اینترنت امن برای سیم کارت های کودک، رخ داده باشد و لزوما یک تغییر و محدودیت عمدی نباشد.

بعضی دیگر هم احتمال می دهند که این اقدام از سوی شرکت زیرساخت و در راستای اجرای پروژه شبکه ملی اطلاعات، انجام شده باشد. این احتمال چندان هم دور از ذهن نیست، چون در ماه های گذشته و در راستای طرحی آزمایشی که ابتدا در خوزستان اجرا شد، کاربران با وارد کردن آدرس گوگل در مرورگر موبایل شان به آدرسی هدایت می شدند که مربوط به پروژه ای تحت مالکیت همراه اول و برای ترویج ابزارهای اینترنت ملی و موتور جست وجوی بومی است.

چنین فرضیه ای آن قدرها هم بعید به نظر نمی رسد؛ چون درست در روزی که کاربران ایرانی با محدودیت جدیدی برای دسترسی به اینترنت مواجه شدند، اعضای شورای عالی فضای مجازی در جلسه ای بر راه اندازی مرورگرها و موتورهای جست وجوی بومی تاکید کردند و خواستار پیشرفت بیشتر پروژه شبکه ملی اطلاعات تا پایان سال جاری شدند.
همچنین شرکت های ارایه دهنده هاست نیز از برطرف کردن مسایلی در این زمینه ابراز ناتوانی کرده اند.
این جست و جوی امن برای گروهی از دانش آموزان، والدین برای کودکان و مصارفی اینگونه بسیار کاربردی و مفید خواهد بود.

چگونه جستجوی امن گوگل را فعال کنیم؟

1. برای این منظور به حساب کاربری خود گوگل وارد شده و پس از کلیک راست بر روی پروفایل خود گزینه Google account را انتخاب نمایید

safe search google

2. جهت نمایش داده ها و تنظیمات فعالیت ها گزینه Data and Personalization را انتخاب کنید

safe search google

3. از قسمت General Preferences for the Web بر روی Search Settings کلیک کنید

safe search google

4. در این مرحله بر روی Turn on SafeSearch کلیک کرده تا فعال گردد

5. و در نهایت بعد از انجام تنظیمات بر روی save کلیک کنید


آموزش غیرفعالسازی جستجوی ایمن گوگل

جستجو امن گوگل به فیلتر کردن محتوای نامناسب در نتیجه جستجو کمک می کند. جستجوی امن گوگل محتوای نامناسب (نتایج محرک یا غیراخلاقی) اینترنت را برای کودکان و نوجوانان از نتایج جستجو فیلتر می کند و نمایش داده نمی شوند. طبق گفته گوگل این قابلیت می تواند تا حدی زیادی محتوای حاصل از نتایج جستجو را مدیریت کند.

مرورگر خود را باز کنید و وارد صفحه اصلی Google شوید.

safe search google

در قسمت پایین صفحه گزینه Settings (تنظیمات) را بزنید و در منوی باز شده گزینه Search Settings (تنظیمات جستجو) را انتخاب کنید.

در صفحه باز شده تیک گزینه Turn on Safesearch (روشن کردن جستجوی ایمن) را فعال کنید.و انتها در پایین صفحه گزینه Save (ذخیره) را بزنید.

safe search google

در صورتی که قبل از انجام مراحل بالا وارد اکانت گوگل خود شده باشید، تنظیمات شما در اکانتتان ذخیره می شود و در هر مرورگری که وارد اکانت گوگل خود شوید، این تنظیمات اعمال خواهد شد.

تنظیمات جستجوی گوگل و بینگ، دو موتور جستجوی پرکاربرد جهانی، روی حالت ایمن و فیلتر قرار گرفتند و بسیاری از نتایج را نمایش نمی دهند این اختلال در برخی اپراتورها مثل همراه اول و ایرانسل حکایت دارد. تغییراتی در جستجو گوگل اتفاق افتاده است به طوری می باشد که که گویی تمامی کاربران اینترنت کشور «کودک» هستند و نتایج جستجو را به مخاطب نمایش نمی دهد.

آموزش غیرفعال کردن Safe search در گوگل کروم

  • مرورگر گوگل کروم را باز کنید.
  • بالای صفحه روی علامت سه نقطه کلیک نمایید.
  • از منوی باز شده گزینه Settings (تنظیمات) را انتخاب نمایید.
  • از منوی سمت چپ گزینه privacy and security (حریم خصوصی و امنیت) را بزنید.
  • در صفحه باز شده گزینه security (امنیت) را انتخاب نمایید.
  • در صفحه باز شده به قسمت Use secure DNS (استفاده از DNS امن) بروید و تیک گزینه with را بزنید
  • در لیست مقابل گزینه Cloudflare (1.1.1.1) را بزنید و مرورگر خود را ببندید و مجدد اجرا نمایید.
  • با انجام تنظیمات بالا حالت جستجوی امن یا Safe search شما غیرفعال خواهد شد.

البته باید دقت کنید این محدودیت بر اینترنت ها اعمال شده و به این تنظیمات مرتبط نیست.

درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...

آدرس پست الکترونیک شما منتشر نخواهد شد.

نظرات (0)